Part 1: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

misi-gunung-kinabalu-trail-map

Tanggal 24 April 2015 aku telah berjaya melakar satu sejarah yang sangat bermakna dalam hidup ini. Ianya lebih bermakna bila impian aku ini diraikan bersama dengan orang tersayang iaitu suamiku. Syukur kepada Allah kerana mengizinkan kami untuk jejak ke tempat itu dengan selamat. Tempat yang aku maksudkan itu ialah puncak gunung tertinggi di Asia itu Gunung Kinabalu. Walaupun telah setahun berlalu tetapi kenangan tersebut masih lagi segar dalam ingatan.

Aku mula pasang angan-angan untuk mendaki Gunung Kinabalu ketika masih bujang. Tapi pada masa tu takda kengkawan yang boleh aku ikut. Jadi aku lupakan sahaja cita-citaku itu. Alhamdulillah.. Aku bertemu dengan pasangan hidup yang sangat memahami impian isterinya.. Dan akhir menjadi impian kami bersama. Hihihi..

Aku mula berhubung semula dengan rakan outdoor ku iaitu Amlina. Zaman gegurl dulu rajin join dia buat aktiviti oudoor. Kebetulan kali ni dia tengah cari geng untuk tebus misi kinabalu dia yang tak kesampaian tahun 2013. Masa ni lah aku kenal geng baru iaitu Urban Escapers dan Les Voyageurs. Aku dan husband tak kisah untuk join mana-mana group. Asalkan misi untuk mendaki Gunung Kinabalu berjaya. Hehehe..

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14

Perancangan dan persediaan untuk misi Kinabalu hampir setahun dilakukan. Eyda adalah orang yang bertanggungjawab untuk menguruskan pakej mendaki Gunung Kinabalu. Awal-awal lagi dia minta bayaran deposit untuk booking tarikh 22/4/2015 – 25/4/2015. Boleh dikatakan tarikh yang kami pilih adalah peak season. Jadi kenalah buat bayaran secepat mungkin untuk dapatkan tarikah tersebut. Bila bayaran deposit telah dibuat bermula lah persediaan mental dan fizikal aku dan husband untuk Misi Kinabalu 2015.

Hampir setiap minggu aku dan husband melakukan aktiviti hiking. Kami tau kemampuan kami hanya lah biasa-biasa sahaja. Kita orang kena lah rajinkan diri untuk training. Walaupun orang cakap trek Gunung Kinabalu ni senang dan tak payah training pon boleh naik tapi kami tetap nak mantapkan kekuatan fizikal dan mental. Lagi pun cabaran mendaki gunung Kinabalu adalah altitude, sejuk dan perjalanan yang lama serta memakan masa 8-10 jam.

Antara gunung yang aku dan husband pergi ialah compress pack Gunung Berembun, B23 dan Telapak Buruk, Gunung Angsi, Ekspedisi CBL, Gunung Datuk,Gunung Bunga Buah dan Bukit Kutu. Jika tiada aktiviti hiking luar daripada KL dan Selangor kami pergi Bukit Saga dan Bukit Ahpek. Memang seronok setiap kali aku dan husband hiking bersama team Urban Escapers dan Les Voyageurs. Selalu buat tema hiking iatu trail menu. Ada jer idea makanan yang masing-masing nak dibawa bila sampai di puncak gunung. Macam satu kepuasan pula bawa makanan dan makan di puncak. Ekekeke… Haaa… siapa cakap hiking boleh kurus. Hahahaha…

Setelah berhempas pulas training selama 6 bulan akhirnya masa yang ditunggu telah pun tiba. Masing-masing berdebar memikirkan apa yang akan berlaku pada hari tersebut. Aku, husband, Amlina, Eyda, Bella, Amar, Din, Jasper, Sukh, Hisyam, Fareeza, Cumie, Wolf dan Khal. 14 orang semuanya, 6 perempuan 8 lelaki. Masing-masing memasang impian untuk menakluk puncak Gunung Kinabalu. TOO HOT….!! Hot DEMO….. !!

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Comel tak beg ? 😀

Hari Pertama 22/4/2015

Kami semua bertolak dari KL- KK dengan 3 penerbangan yang berbeza. Tapi semuanya sampai pada waktu pagi. Atong local guide yang berurusan dengan Eyda telah bersedia menyambut kami dengan 2 biji van. Dari airport KK kami terus menuju ke Mesilau. Perjalanan menuju ke Mesilau mengambil masa lebih kurang dekat 2 jam. Sebelum tu kami singgah dulu di pekan Nabalu di Kundasang untuk makan tengah hari. Sempat juga kami beli pisang untuk bekalan besok. Kalau korang nampak kami semua ni pakai topi binatang dekat sini lah kami pakat beli ramai-ramai. Hehehe…

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-6

Kami semua akan bermalam di Kiram Village, Mesilau. Sampai sahaja di sana semua orang teruja yang amat sangat bila melihat Gunung Kinabalu yang tersergam indah. Betul-betul belakang homestay kami ialah Gunung Kinabalu. Subhanallah.. Cantik sungguh.. Ditambah pula dengan cuaca yang sangat baik. Walaupun matahari nampak terik tapi sebenarnya udara sangat sejuk dan segar.

Kalau ada yang nak bermalam di Mesilau boleh pilih untuk bermalam di Kiram Village. Memang cantik sangat tempat ni. Highly recommended….!!

kiram-village-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

mesilau-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

Selepas selesai urusan check in di Kiram Village, kami berjimba-jimba menenangkan fikiran masing-masing di Desa Cattle Dairy Farm. Yeaahhh…..!! Sesi bergumbira sambil melihat binatang kesayangan masing-masing iaitu lembu. Hahahah… Tempat ni dah diwartakan sebagai tempat WAJIB bagi setiap orang yang datang ke Sabah. Sebabnya pemandangan di sini sebijik macam dekat New Zealand. So kalau takda bajet lagi nak terbang ke New Zealand, korang terbang lah ke Sabah dan bermalam di sini. Hihihi.. Jangan lupa minum susu segar di sini. Memang terbaik..!!

Jom layan gambar………!!

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3Wolf nak menunjukkan kesadoan kah..? Hahaha…desa-dairy-farm-kundasang-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14Lembu-lembu di Desa Cattle Dairy Farm gemuk-gemuk. Patutlah susu pun rasa sedap.. Hehe..misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8Inilah partner in life dan partner in crime .. 😀misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12Apa yang si Din cuba lakukan nie? Menyamar jadi lembu ker? Hahaha…misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11Motif bergambar macam nie? Sajer jer… 😛misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10Demi mendapatkan gambar yang cantik sanggup panjat batu besar. misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9

desa-dairy-farm-kundasang-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15Nampak tak pemandangan belakang tu? Itulah dia Gunung Kinabalu.misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13

Selepas makan malam kami semua duduk berborak. Hisyam, Din, Amar dan Ida menceritakan pengalaman mereka pada tahun 2013. Aku khusyuk dengar cerita mereka. Masa mereka naik cuaca tidak begitu baik. Terpaksa mendaki dalam keadaan basah sebab hujan. Bila hujan cuaca pun sejuk dan ada yang cramp kaki. Bila sampai di Laban Rata hari pun sudah malam. Keesokan pagi cuaca masih lagi tak selamat untuk mendaki ke puncak Gunung Kinabalu. Apakan daya misi mereka untuk ke puncak tidak berjaya.

kiram-village-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16Sejukkkkkk……….

Kali nie mereka mengharapkan pendakian esok dalam keadaan cuaca yang baik dan selamat sampai ke Laban Rata sebelum malam. Aku, husband dan kengkawan yang lain pun mengharapkan perkara yang sama. Malam tu semua tidur awal. Esok pagi Too Hot Demo akan meneruskan Misi Kinabalu 2015.

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5