Selamat Hari Kopi Sedunia!

Salam,

Selamat hari kopi sedunia bagi semua pencinta kopi a.k.a peminum kopi tegar…!

Saya tak tahu pun Hari Kopi Sedunia disambut pada 29 September setiap tahun. Tetiba jer hari ni jadi viral dalam FB pasal sambutan ni. Selepas digoogle tentang International Coffee Day, baru tahu kalau dekat oversea hari ni boleh dapat kopi percuma. Tapi dalam Malaysia tak tahu lah pulak boleh dapat kopi percuma ataupun tak. Rasanya takda kot. Ker ada pagi tadi tapi saya yang tak tahu. Hehehe..

Sepanjang tahun ni kerap juga lah saya dan husband lepak minum kopi dekat cafe mahal. Ni semua salah Hafeesyam. Hahaha… Bila dia dah start ajak lepak minum kopi rasa gian pulak nak pergi tiap-tiap bulan. Nak pergi tiap-tiap hari tak boleh. Kopi mahal wooo… Try sebulan sekali ok lah.

Apa yang buat saya teruja setiap kali order kopi ialah nak tengok coffee design foam. Nak tengok kreatif tak baristas yang ada dalam Malaysia. Rata-rata sama jer semuanya. Huhuhu.. Dan saya suka tengok keunikan dekorasi kafe tersebut. Cantik dan menarik!

Setiap tempat yang saya pergi rasa kopi tak semua sama walaupun nama minuman tersebut sama. Contohnya semua tempat ada Flat White, Caffe Latte, Hazelnut Latte dan sebagainya. Ianya jadi berbeza kerana bergantung pada jenis kopi, caramel syrup, single shot or double shot(kopi akan rasa pahit sedikit) dan sebagainya. Dan cawan pun berbeza juga ya. Ada cawan besar, ada guna mug dan ada juga guna cawan kecil. Yang kecil tu tak puas nak minum. Hahahah…

Setiap kali pergi minum mestilah ambil gambar kan. Ini lah gambar kopi yang pernah saya singgah sepanjang tahun ni. Jangan tanya minuman yang saya minum, sebab dah tak ingat. πŸ˜›

happy-internatioanl-coffee-day-the-good-batch The Good Batch, Damansara Uptown

happy-internatioanl-coffee-day-artisan-roastArtisan Roast, TTDI

happy-internatioanl-coffee-day-news-room-cafeZam Newsroom Cafe, Putrajaya

happy-internatioanl-coffee-day-garage51Garage 51, SS15 Subang Jaya

happy-internatioanl-coffee-day-plan-bPlan B, Solaris

happy-internatioanl-coffee-day-epique-empire-damansaraEpique, Empire Damansara

happy-internatioanl-coffee-day-chemistry-lab-cafeChemistry Lab Cafe, Sek 7 Shah Alam

happy-internatioanl-coffee-day-cafe-studioCafe Studio, The Strand Kota Damansara

Happy International Coffee Day!

13 comments on “Selamat Hari Kopi Sedunia!

  1. kita hari-hari ialah Hari Kopi hehe πŸ™‚
    wood and steel is a nice place. tak penah lepak sana tapi penah masuk je dan tengok furniture gallery dia kat atas…sebab tengah cari furniture ala-ala industrial. bagus depa ni…bisnes anak-anak muda melayu!

    1. hahahaha…… hebatlah nana hari-hari minum kopi macam nie… πŸ˜›
      itu lah… bila baca review sana sini rasa tak sabar nak pergi wood n steel…. itu lah kan.. muda2 depa dah buat bisnes… respect…!

Leave a Reply