Part 3: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Hari Ketiga (24/04/2015)

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-18

Hari yang dinantikan oleh semua orang. Seawal jam 12 pagi ada yang sudah bangun dan bersiap. Almaklumlah, satu dorm ada 14 orang. Bilik air pun ada 4 jer. Kenalah ada yang berkorban untuk bangun awal untuk penggunaan bilik air. Hehehe.. Lagipun kami perlu kemas beg siap-siap. Pukul 10.30 pagi dah kena check out dari hostel. Takut takda masa nak kemas bila turun dari puncak. So lebih baik kemas awal-awal. Pagi tu aku lihat semua orang muka penuh excited tapi takut. Termasuk muka diri sendiri. Hahahah..

Pukul 2 pagi kafetaria di buka untuk light breakfast. Keluar jer dari hostel untuk menuju ke kafetaria dah berkabus terasa cuaca sangat sejuk. Menggigil beb…!! Padahal jarak dari hostel ke kafe beberapa meter jer. Bila bercakap pun mulut keluar asap. Haihh…. Macam mana lah aku nak berlawan dengan cuaca sejuk untuk summit attack.

Sampai di kafe nak makan sangat pun tak lalu sebab cuak. Aku tengok mat saleh rileks jer pakaian derang. Pakai windbreaker dan head scarf jer. Aku ni dah berbungkus macam hantu bungkus. 4 lapis baju, 2 lapis seluar dan 2 lapis gloves. Hahaha… Scarf cover neck pun aku pakai. Takut sejuk punya pasal macam-macam pakai. Hahaha…

Pukul 2.30 pagi malim gunung Sharul minta kita orang semua berkumpul untuk taklimat ringkas. Katanya kalau ada yang tak sihat, rasa sesak nafas dan sebagainya jangan paksa diri untuk ke puncak Kinabalu. Lebih baik tarik diri. Huhuhu.. Sharul pesan lagi malim gunung akan sentiasa bersama dengan group dan bertanggungjawab untuk menjaga dan membawa kami semua sampai ke atas dan turun ke bawah dalam keadaan selamat. Rasa lega bila dia cakap macam tu.

Dengan lafaz bismillah, pukul 3 pagi kita orang mulakan perjalanan. Ntah kenapa belum sampai 5 minit berjalan aku diserang sesak nafas. Aku berhenti ke tepi dan beri laluan kepada kengkawan yang lain. Shahrul berhenti dan bertanyakan tentang keadaan aku. Dia cakap kalau tak boleh jangan paksa. Rasa nak menangis bila dia cakap macam tu. Aku tenangkan diri. Tarik nafas dalam-dalam. Longgarkan sedikit pakaian. Abang Lan cakap mungkin sebab faktor pakaian yang buat aku jadi macam tu. Selepas berberapa minit aku kembali mendapat kekuatan dan meneruskan perjalanan.

Sekali sekala aku lihat ada pendaki yang berpatah balik. Kenapa? Aku tak tau. Mungkin terkena AMS atau pun panic attack. Aku dan husband tetap meneruskan perjalanan. Bila aku agak lambat bergerak husband tepuk bahu aku dari belakang supaya jalan cepat sikit. Kalau tak kena tepuk mesti aku tak berhenti lama. Hahaha.. Abang Lan pula masih lagi setia menemani kami.

Akhirnya aku tiba di check point dimana perlu mendaki menggunakan tali. Fuuhh… Tiba-tiba aku rasa nervous. Aku masih lagi teringat kata-kata Hisyam bila sampai check point mendaki guna tali sebelah laluan tersebut adalah gaung. Shahrul pun ada pesan bila sampai di situ ikut arahan malim gunung dan pegang tali kuat-kuat. Tak boleh aku bayangkan apa yang ada di sekiling kawasan tersebut kerana cuaca masih lagi gelap. Apa yang aku nampak dari jauh garisan lampu yang berkelip-kelip tanpa putus di puncak. Ya Allah.. Jauh lagi ker nak sampai ke puncak.

Masa tu jam dah menunjukkan pukul 4 pagi. Aku cuma ada masa 1 jam sahaja untuk sampai ke check point Sayat-Sayat. Kalau sampai selepas pukul 5 pagi, renjer tidak akan benarkan pendaki untuk menuju ke puncak. Masa ni aku bertarung dengan keupayaan dan kekuatan ku diri sendiri. Ada ketika aku berhenti sekejap semasa memegang tali kerana penat. Aku tak tahan dengan keadaan cuaca yang sejuk. Hidung pula terasa pedih dan asyik keluar jer air.

Tapi husband dibelakang suruh aku bergerak dengan cepat kerana ramai lagi pendaki yang dibelakang aku. Kalau aku lambat akan menyusahkan orang lain. Berpandukan head lamp aku ikut marking tali yang disediakan. Aku harus berhati-hati agar tidak tersasar dari trail.  Aku pandang ke atas dan melihat dimanakah check point Sayat-Sayat. Tak nampak sebarang tanda pun. Yang aku lihat garisan lampu semakin tinggi hingga ke atas. Dari sudut lain pula aku dapat lihat lampu-lampu kuning dari kawasan perkampungan. Mungkin pekan Kundasang.

Aku teruskan berjalan dan mengikut langkah Abang Lan. Kebetulan aku terlupa untuk matikan alarm telefon. Jadi setiap 10minit alarm telefon berbunyi. Aku tau aku tidak punya banyak masa lagi. Dan akhirnya aku nampak pondok check point Sayat-Sayat hanya beberapa meter di depanku. Terus aku lajukan langkah menuju ke situ. Bila aku daftarkan diri di pondok renjer aku lihat jam pada masa tu 4:57 pagi. Alhamdulillah.. Sampai juga aku dan husband sebelum pukul 5 pagi.

Ramai aku lihat pendaki-pendaki yang lain berehat seketika. Di situ aku berjumpa semula dengan Hisyam dan Fareeza. Rupanya mereka pun baru sahaja sampai. Kengkawan yang lain dah meneruskan perjalanan untuk ke puncak. Aku juga ambil peluang untuk berehat sekejap. Aku duduk dan lihat cahaya lampu yang tidak putus-putus sehingga ke atas. Rupanya selepas check point Sayat-Sayat semua pendaki tidak berhenti lama dan teruskan berjalan sehingga ke puncak. Patutlah masa dekat bawah tadi aku lihat cahaya lampu macam semut bergerak. Hihihi..

Kali ni aku, husband, Hisyam dan Fareeza gerak bersama. Kali ni setiap langkah aku rasakan begitu berat sekali. Altitud ketinggian pada paras ini ialah 3668. Jarak dari check point Sayat-Sayat ke puncak ialah 1.5km sahaja. Jauh lagi sebenarnya. Kami berempat teruskan berjalan menuju ke puncak sambil ditemani Abang Lan.

Aku dapat lihat puncak South Peak yang juga dikenali puncak duit seringgit. Tapi dimanakah puncak Low’s Peak? Tak sanggup dah rasanya nak teruskan perjalanan. Aku lihat ramai pendaki yang tiba awal telah pun turun semula ke bawah. Cuaca agak berangin dan sangat sejuk. Terasa pedih hidung dan kebas pipi bila ditiup angin.  Sekali sekala aku berhenti dan duduk seketika untuk menghilangkan rasa penat.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Aku dan Hisyam duduk berehat sekejap sebab penat. Huhuhu..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-20

Abang Lan masih lagi setia menemai kami berempat dan jalan bersama. Dia yang melihat kesukaran aku dan Hisyam untuk bergerak berkongsi tips dengan berjalan secara zig zag. Jalan beberapa langkah ke kanan, kemudian beberapa langkah ke kiri. Selepas tukar cara tersebut dapat lah kami bergerak dengan lebih cepat. Terima kasih Abang Lan. Abang Lan memang best..!!

Bila sampai di km 8 aku dapat lihat Low’s Peak. Situ lah rupanya puncak tertinggi Gunung Kinabalu. Ramai aku lihat pendaki sedang menunggu giliran untuk ambil gambar sebagai bukti kejaayaan mendaki gunung tertinggi di Asia. Aku gagahkan diri untuk berjalan sejauh lagi 500m yang terakhir. Tapi aku tewas. Aku berhenti duduk di celah batu. Aku menangis sebab kepenatan. Cuaca yang berangin dan sejuk menyebabkan aku tidak mampu untuk bergerak lagi. Husband pujuk semula. Air mata yang jatuh dikesat dengan perlahan. Dia cakap dekat jer lagi untuk sampai ke puncak. Tak kan lah dah mendaki sejauh ini nak mengalah macam tu jer. Dia ingatkan semula tentang impian kami bersama.

Aku lihat semula puncak Low’s Peak. Akhirnya aku dapat kekuatan dan meneruskan semula perjalanan. Untuk sampai ke Low’s Peak kena mendaki sedikit. Dari situ aku dapat lihat kengkawan sudah ada di atas dan bersorak memberikan semangat. Agak sukar untuk bergambar secara berkumpulan sebab kawasan di situ tidak besar. Mereka pun mula turun dan berjanji untuk jumpa semula di puncak duit seringgit.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-2Sebelum sampai ke Low’s Peak

Akhirnya aku berjaya juga sampai di Low’s Peak. Menagis lagi. Kali ni menangis sebab gembira. Asyik menangis jer kan. Drama sangat..!! Hahahah.. Tapi itu lah yang aku rasa. Aku tak sangka aku dapat juga bergambar di situ. Kalau lah aku mengalah tadi mesti aku menyesal. Terima kasih kepada my beloved husband sebab tak berputus asa berikan semangat untuk wife tersayang. Hihihi…

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4We did it…..!!! Yeaaaahhhhhhh……

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8Hisyam dan Fareeza

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9Am

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7Atas dari kiri Wolf, Sukh dan Din. Bawah dari kiri Khal, Eyda dan Jasper

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-6Dari atas kiri Khal, Eyda dan Cumie. Dari bawah Din, Bella dan Amar. Untunglah korang dapat bergambar ramai-ramai. Hihihi..

Alhamdulillah. Kita orang berjaya sampai ke Low’s Peak walaupun ada macam-macam drama. Aku hampir give up lagi sebab penat dan sejuk, Cumie pula dengan drama mengantuk dan boleh tidur sekejap selepas check point Sayat-Sayat. Dan Bella pula dengan drama campak tongkat sebelum sampai ke Low’s Peak. Hahahaha…

Seperti yang telah dijanjikan semua orang berkumpul di puncak seringgit a.k.a South Peak. Tapi seorang tak ada iaitu Wolf. Semua orang pun tak tau Wolf di mana. Tak kan dah turun awal kot tinggalkan kengkawan lain. Dah lah banner Misi Kinabalu husband bagi dekat dia. Aduuhh… Wolf ohh wolf. Akhirnya kita orang bergambar di puncak seringgit menggunakan banner personal aku dan husband yang ada tulisan Shaklee. Dan yang paling best bila dapat video 360 di atas puncak. Ekekekeke…

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13Misi Kinabalu 2015 yang dikuasakan oleh Shaklee.. Bagilah promosi sikit produk Shaklee. Hihihi..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14Tahniah Am…!! Misi kau berjaya setelah menemui Shaklee..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-27Dari kiri Sharul, Cumie, Abang Lan dan Fendi.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16Mungkin Wolf ada gambar ohsem macam ni buat dia lupakan kawan-kawan. Hahaha..

Selepas dah puas bergambar kita orang pula mula turun sebab nak kejar masa untuk kemas beg. Dalam perjalanan turun ternampak lah sorang mamat ni berdiri sorang-sorang. Rupanya wolf tunggu kita orang dekat bawah. Agaknya Wolf salah dengar kot masa husband cakap untuk berkumpul di puncak seringgit. Hehehe..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10Inilah banner yang disimpan oleh Wolf. Kena ambik gak dengan banner nih. Hahahah…

Kali ni bila nak turun takda tekanan sangat. Turun ke bawah dengan Bella dan Amar. Baru lah aku nampak laluan lereng menggunakan tali yang paling aku takut sekali. Ada setengah kawasan agak bahaya, dan ada setengah kawasan agak selamat. Kalau ikut laluan tali yang disediakan Insya-allah selamat pergi dan naik.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-29

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-30Sinilah laluan yang memegang tali. Masa naik gelap tak nampak apa-apa. Takda lah bahaya sangat rupanya. Tapi tetap kena berhati-hati semasa memegang tali.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-21

Pukul 10 pagi tiba di Laban Rata. Perut pun dah berbunyi dengan lagu hip hop mintak di isi dengan makanan. Nasib baik sempat sarapan sebelum makanan habis. Beg pula semuanya dah diangkut dari hostel ke kafetaria oleh kengkawan yang sampai awal. Pukul 11 pagi ada yang dah turun sebab nak sampai awal di Kinabalu Park untuk ambil sijil dan medal.

Pukul 12 tengah hari aku, husband, Amar dan Bella gerak turun bersama. Kali ni cuaca tidak lah cerah seperti hari kita orang mendaki kerana cuaca hujan turun renyai-renyai. Untuk turun ke bawah kita orang ambil trek Timpohan. Tiada view yang cantik dan menarik seperti trek Mesilau. Huhuhu.. Tapi di sepanjang trek Timpohon aku dapat lihat kekuatan malim gunung memikul barang yang berat seperti tilam, pintu bilik, kotak makanan, tong gas dan macam-macam lagi. Kagum aku lihat kekuatan mereka. Baik lelaki atau pun perempuan, yang muda atau pun yang tua. Bukan calang-calang orang yang boleh lakukan pekerjaan macam tu. Demi kemudahan pendaki yang ingin melihat keindahan Gunung Kinabalu mereka sanggup bekerja sebagai malim gunung.

Akhirnya pukul 5 petang aku selamat sampai di Timpohon Gate. Aku, husband, Amar, Bella dan Am adalah group yang terakhir sampai di bawah. Alhamdulillah.. Semuanya berada dalam keadaan baik  tanpa sebarang kecederaan. Setakat sakit lutut, lenguh kaki sikit-sikit tu biasalah.  Sebelum pulang ke bandar Kota Kinabalu, Atong bawa kita orang makan dulu di sekitar Kinabalu Park. Badan dah penat perut pun lapar. Tapi nak makan pun tak lalu sangat. Agaknya dah puas hati selepas misi Kinabalu 2015 berjaya.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-28Group pertama sampai dulu sebab nak ambil sijil dan medal sebelum pejabat tutup.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-19Sampai dah. Biar lambat asal selamat dan sebelum gelap. Hihihi..

Misi Kinabalu 2015 adalah satu kenangan yang cukup manis dan cukup bermakna buat aku dan husband. Kenangan ini pasti tidak akan dilupakan sampai bila-bila. Buat kengkawan Eyda, Am, Bella, Amar, Din, Wolf, Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh dan Cumie korang semua memang awesome…..!!!

Too hot……………!!!! Hot demo……………..!!!!!!

Selepas seminggu kita orang ada majlis graduasi bagi meraikan kejayaan semua orang. Penyampain sijil dan medal oleh pengetua Hisyam. Hihihihi… Semua orang ada kecuali Din sebab ada hal yang tak dapat nak dielakkan. Tahniah semua….!!

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-24

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-23

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-22

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-26

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-25Best team ever….!!

Jumpa lagi MISI KINABALU 2017. Insya-Allah..  🙂

8 comments on “Part 3: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Leave a Reply