Part 3: Coretan Larian Sepanjang 2015

Dah baca Part 1 dengan Part 2? Kalau belum baca boleh klik di sini.

Part 1: Coretaln Larian Sepanjang 2015
Part 2: Coretan Larian Sepanjang 2015

No 8: Larian Sehati Sejiwa

larian-sehati-sejiwa-2015-padang-merbok-cheq-eem-2

Larian Sehati Sejiwa telah dianjurkan oleh KKMM (Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia) dengan kerjasama MYNIC Berhad dan MyBuddies. Kalau dah kementerian yang anjurkan maknanya event ni banyak dapat tajaan dari pelbagai pihak. Sebab itu ada banyak hadiah cabutan bertuah yang bakal dibawa pulang oleh setiap peserta. Mana tau ada rezeki bawak balik sebiji motor ker. Ekekeke…

Terdapat 3 kategori yang ditawarkan iaitu 3km (Kids Fun Run), 5km (Fun Run) dan 10km untuk lelaki dan wanita. Event ini telah berjaya menarik seramai 5,000 orang. Memang meriah Padang Merbok pada hari tersebut.

Seperti biasa saya dan suami serta rakan-rakan lain cuma daftar untuk kategori 5km sahaja. Ekekekek.. Lagipun motif utama masuk event ni adalah disebabkan baju. Belum pernah dapat t-shirt dri-Fit warna biru. Baju pulak di sponsor oleh Compress Sport. Lagi lah menarik untuk masuk event ni. Ini ler salah satu faktor kenapa saya suka masuk event run. Kumpul baju. Hahaha…

Larian Sehati Sejiwa telah menjadi event rasmi sempena sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia ke 58. Patutlah ramai orang pada hari tersebut termasuk pihak media cetak dan elektronik datang membuat liputan. Tak sangka pulak muka kita orang terselit dan keluar dalam berita Buletin Utama TV3. Hahaha.. Untunglah kan….. :p

larian-sehati-sejiwa-2015-padang-merbok-cheq-eem-4.jjpgBella yang eksaited sampai pegang bendera pun terbalik.. Ekekekek…

larian-sehati-sejiwa-2015-padang-merbok-cheq-eem-3Seronok bawak bendera Jalur Gemilang sepanjang larian. Malaysia BOLEH!!

Ada beberapa perkara yang ramai peserta tidak puas hati sepanjang program larian tersebut. Antaranya waktu pelepasan yang agak lambat iaitu 7.30pagi untuk 10km dan 8.00pagi untuk 3km dan 10km. Tetapi tiba-tiba peserta 3km dan 5km dilepaskan lebih awal iaitu 7.45 pagi. Akibatnya apabila route larian bertembung dengan peserta 10km laluan menjadi sempit dan sesak. Agak bahaya juga bila peserta yang datang bersama keluarga yang membawa stroller terpaksa bersesak dengan peserta kompetetif 10km.

Dari segi pengambilan medal pula tidak teratur. Ramai peserta yang keliru dan terpaksa beratur panjang untuk mendapatkan medal. Ada juga yang saya lihat peserta merungut tak dapat medal sebab dah habis dan terpaksa tunggu. Huhuhu…

Tapi dari segi lain harus diberikan pujian. Antaranya setiap peserta dapat sebotol air dan pisang sebagai light refreshment. Penganjur telah menyediakan beberapa khemah dan kerusi untuk peserta berehat. Terdapat juga sarapan pagi nasi lemak percuma untuk setiap peserta. Bagi peserta yang memakai kostum dan kreatif dapat hadiah wang tunai. Dan sambil berehat ada persembahan daripada artis tempatan.

larian-sehati-sejiwa-2015-padang-merbok-cheq-eem-1

Papepun saya dan suami sangat enjoy..!! Tak sangka dapat jumpa ramai geng Madagascar runner..

larian-sehati-sejiwa-2015-padang-merbok-cheq-eem-5

No 9 : Merdeka Fun Run

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-6

Larian Merdeka Fun Run telah dianjurkan oleh Two Acestar Interactive pada 31 Ogos di Cyberjaya. Larian ini juga adalah larian sempena sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 58. Terdapat 2 kategori yang ditawarkan iaitu 5km (RM40) dan 10km (RM55).

Oleh kerana event ini adalah sempena Hari Kemerdekaan saya dan suami cuma berminat untuk masuk kategori Fun Run sahaja sambil bawa bendera Malaysia. Berjaya jugak menghasut kawan-kawan yang selalu lari 10km untuk masuk kategori Fun Run. Konon-konon temanya hari merdeka, jadi kita lari santai-santai jer. Ekekekeke…

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-5

Matlamat kita orang nak lari santai di pagi hari kemerdekaan dan bawa bendera Malaysia berjaya. Tapi ada banyak perkara yang kita orang tak puas hati dengan pihak pengajur. Antaranya:-

  1. Waktu pelepasan untuk kategori 5km pada pukul 8.30 pagi. Sangat tak sesuai sebab waktu ni matahari dan terik dan panas.
  2. Tiada water station disediakan. Dah lah panas, air pun takda. Boleh menyebabkan badan dehydrate. Untuk 10km cuma ada 1 water station sahaja.
  3. Tiada pasukan MEDIC di laluan larian. Sangat bahaya jika berlaku sesuatu kepada peserta.
  4. Kawalan trafik yang lemah. Pandai-pandailah peserta melintas jalan bila dipersimpangan.
  5. Tiada official photographer. Mengecewakan!
  6. Tiada light refreshment yang disediakan untuk peserta. Cuma 1 botol air mineral
  7. Peserta perlu tunggu sehingga jam 10 pagi untuk mendapatkan medal.
  8. Tiada sijil diberikan walaupun dijanjikan dapat sijil
  9. Baju adalah jenis kain T-Shirt bukan Dri-Fit.

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-4First time kena beratur untuk ambil medal. Kena tunjuk bib number. Kalau takda bib tak boleh ambil medal. Hahaha…

Kesimpulannya bayaran RM40 untuk 5km dan RM55 untuk 10km sangatlah tak berbaloi. Penganjur cuma kejar untung sahaja tanpa memikirkan kebajikan peserta.

Ok. Cukuplah bebelan saya pasal event yang ntah pape ni. Kita layan gambar jer. ๐Ÿ˜€

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-1

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-2

merdeka-run-run-2015-cheq-eem-3

No 10: Larian MPSJ

larian-sj-mpsj-10km-runholic-larian-subang-jaya-eshamzhalim-05

Larian MPSJ telah dianjurkan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya bertempat di Stadium MPSJ sendiri. Terdapat 4 kategori yang ditawarkan iaitu 3km, 5km, 7km dan 10km. Yuran penyertaan pula sangat murah, iatu RM32 untuk kategori 10km. Alang-alang saya tinggal di sekitar Subang Jaya boleh lah masuk event ni.

Event ni bagi saya biasa-biasa jer. Takda lah wooowww sangat pun. Register cara manual menggunakan form. Kalau register online akan dikenakan extra charge. Material baju pun tak berapa nak best walaupun jenis kain dri-Fit. Proses collect race kit pun kelam kabut dan tak teratur. Perlu bawak original resit sebagai bukti. Ramai juga peserta tidak dapat saiz baju yang telah dipilih masa pendaftaran. Sebabnya organizer benarkan peserta pilih saiz baju sendiri masa collect race kit.

Masa hari event pula pelepasan untuk kategori 10km lambat, pukul 7.30 pagi. Bila start lambat maka lalu lintas pun kelam kabut. Ada penduduk sekitar siap membunyikan hon kereta kerana tidak dapat lalu kerana peserta sedang berlari. Hmmm….

Tapi dari segi pemberian goodies bag, medal dan water station sangat berpuas hati. Pihak Shaklee telah menaja 3 jenis vitamin yang bernilai RM200++ iaitu Vitamin E, GLA Complex dan B-Complex untuk setiap peserta. Setiap water station pula terdapat air isotonik 100plus, pengambilan medal dan goodies berjalan dengan lancar dan pihak penganjur juga menyediakan buah untuk set;iap peserta. Dan terdapat juga acara hadiah cabutan bertuah.

larian-sj-mpsj-10km-runholic-larian-subang-jaya-eshamzhalim-07

Overall event ini tidak mengecewakan. Yang penting kita bersenam dan hidup sihat!

p/s: Ini lah event yang tak banyak gambar… Hahaha…

No 11: SCKLM 2015

scklm-2015-cheq-eem-1

SCKLM adalah salah satu event run terbesar di Malaysia. Kalau tak masuk event ni rasa macam rugi sangat. Hahaha.. Over plak kan. Tapi memang betul pun. Even SCKLM bertaraf international. Bukan setakat diadakan di Malaysia malah di Singapura, Dubai, Hong Kong, Mumbai, Bangkok dan lain-lain negara. Kalau dah terjebak dalam dunia marathon, maka event ini adalah WAJIB kena join. Hehehe…

Tapi SCKLM tahun 2015 penuh dengan drama. Drama pertama apabila pihak pengurusan menukar tarikh kerana ingin beri laluan kepada sambutan Hari Sukan Negara yang dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan. Ramai peserta yang tidak berpuas hati dengan penukaran tarikh tersebut dan siap buat petisyen supaya kekalkan tarikh asal iaitu pada 4 Oktober. Hahaha.. Ada yang boikot, ada yang yang refund dan macam-macam hal lagi. Saya pulak boikot dan refund. Majuk tak nak join SCKLM katanya. Hahahaha..

Tapi akhirnya setelah berbincang dengan pihak KBS, tarikh SCKLM telah dikekalkan pada tarikh asal. Dan saya pun cancel refund. Maka misi SCKLM 2015 diteruskan seperti biasa. Walaupun cuma register 10km. Hahahaha… Nak buat PB katanya. :p

Drama ke dua pula bila Malaysia dilanda jerebu. Bacaan indeks jerebu pula kadang-kadang paras bahaya, kadang-kadang paras sederhana dan kadang-kadang sihat. Tak berapa nak menentu dan bergantung pada faktor angin. Dua tiga hari sebelum event SCKLM cuaca jerebu semakin teruk. Pihak pengurusan pula tidak dapat beri keputusan awal sama ada event diteruskan atau dibatalkan.

Tapi saya dan kengkawan yang lain tetap support event ni. Sehari sebelum event masih tiada lagi pengumuman rasmi dibuat. Cuaca sekitar Dataran Merdeka masih lagi berjerebu. Tapi persiapan tetap diteruskan seperti biasa. Banyak khemah-khemah telah dipasang dan jalan di hadapan Dataran Merdeka telah pun ditutup. Lepas collect racekit dan makan tengah hari terus check in hotel.

scklm-2015-cheq-eem-10I LOVE K.L

Akhirnya dalam pukul 5 petang pihak SCKLM telah mengeluarkan kenyataan rasmi event dibatalkan disebabkan jerebu. Maka keciwa lah semua peserta. Huhuhuhu… Petang tu terus kita orang decide jalan-jalan sekitar KL fefeeling pelancong. Hahahaha… So kita orang lepak dekat cafe Cheryl Samad iaitu LOKL Coffee Co.

scklm-2015-cheq-eem-2

Pada keesokan pagi kita orang datang untuk collect medal dan memeriahkan suasana di sekitar Dataran Merdeka. Seperti biasa acara bergambar adalah wajib. Jumpa lagi SCKLM 2016!!

scklm-2015-cheq-eem-4Wajib bergambar dengan diva runner popular Gemee dan geng zombie K.tie.

scklm-2015-cheq-eem-5Walaupun tak run pagi tu tapi semangat pakai baju macam nak run. Ekekeke…

scklm-2015-cheq-eem-6

scklm-2015-cheq-eem-7Ni lagi sorang idola kita orang iaitu Sir Fird. Coursemate saya masa belajar dekat Uitm.

scklm-2015-cheq-eem-8Runholics and Geng Zombie in action!

scklm-2015-cheq-eem-9

5 comments on “Part 3: Coretan Larian Sepanjang 2015

Leave a Reply