Part 2: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Hari Ke Dua 23/4/2015

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-22

Pagi-pagi lagi semua orang telah bersiap sedia dengan beg yang berisi kelengkapan masing-masing. Terutama kelengkapan untuk ke puncak. Almaklumlah.. Untuk summit attack, kita orang akan mendaki seawal jam 3 pagi. Yang pasti sejuk dan altitude adalah cabaran terbesar. Untuk elakkan masalah AMS (Acute Mountain Sickness) kita orang makan pil anti AMS yang dibeli oleh Eyda. Untuk sejuk pandai-pandai lah pilih pakaian yang sesuai. Hehehe…

Papepon sebelum tu kami sarapan terlebih dahulu. Macam-macam menu sarapan pagi dekat Kiram Village. Yang sedap nasi lemak dengan roti canai dekat Kiram Village nie. Roti canai tu aku makan sampai sekeping setengah. Hahaha… Rasa macam nak bungkus pun ada gak untuk buat bekal masa mendaki. Tapi tak bungkus pun. Ekekeke…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Are you ready guys…!!!

Sebelum gerak menuju ke trek Mesilau, Atong sekali lagi memberikan penerangan serba ringkas tentang pendakian Gunung Kinabalu yang bakal kita orang tempuhi. Ada 3 malim gunung yang akan menjaga kita orang iaitu Azlan, Shahrul dan Fendi. Mereka nie juga lah yang akan membawa beg kita orang naik ke atas. Tapi ada jer diantara kita orang yang bawak beg sendiri. Aku dan suami awal-awal lagi dah plan untuk upah porter angkat beg. Tak nak ambik risiko bawa beg sendiri.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-2Tag perlu dipakai sepanjang masa… Yahooo……!!

Perasaan dah mula gemuruh. Jantung dup dap dup dap setiap kali dengar taklimat dari Shahrul. Gunung Kinabalu ni ada misterinya sendiri. Kita sebagai tetamu kena respect nature, then nature akan respect pada kita. Pernah juga aku dengar cerita ada yang diganggu semasa mendaki. Risau juga terkena. Tapi aku buat selamba jer lah. Doa dan selawat banyak-banyak supaya dipermudahkan segala urusan. Kengkawan pun ada bagi tips suruh hiking slow and steady supaya badan boleh adapt dengan mountain altitude. Dan elakkan badan dari dehydrated. Kalau badan dehydrate kaki senang cramp, low blood pressure dan macam-macam lagi.

Pukul 8 pagi kita orang sampai di Mesilau Summit Trail. Tak ramai sangat pendaki pada masa itu. Mungkin kerana jarak trail dari Mesilau lebih 2km dari Timpohan Trail. Tapi… Oleh kerana Mesilau Trail boleh layan view yang cantik, so extra 2km pun kita orang sanggup. Hehehe.. Selepas selesai segala urusan dengan porter kita orang pun bersedia untuk menuju puncak Kinabalu.

Sebelum tu kita ambik gambar dulu. Hehehe…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3Hikers mesti ada attitude…. 😀

Lebih kurang jam 8.45 pagi dengan langkah bismillah, semua orang memulakan pendakian. Cuaca   cerah dan langit kelihatan biru. Nampaknya kami akan mendaki dalam keadaan cuaca yang baik. Alhamdulillah..

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-trek-mesilau-cheqeem-3U jaga I ok.. Kita naik sama-sama kita sampai sama-sama… 😀

Tapi………. Walaupun cuaca baik tak sampai 1/2 jam perjalanan aku mula terasa sesak nafas. Perut kembung seperti masuk angin. Sekejap2 aku berhenti untuk tarik nafas. Takkan lah awal-awal lagi aku dah terkena AMS kot. Aku mula bergerak dengan perlahan. Perut mula rasa tak sedap dan akhirnya aku berhenti dan muntah. Keluarlah segala makanan nasi lemak dan roti canai yang aku makan pagi tadi. Hahahaha… Adeehhh…. Makan banyak punya pasal lah nih.. Ekekeke… Terus aku makan power gel untuk bagi badan ada tenaga semula.. Kena bantai gelak dengan kengkawan sebab makan banyak masa breakfast. Hahahahah….

Bila sampai di km 1 terus disajikan dengan pemandangan yang ohsemm…. Ya Allah… Lawanya… Nampak dengan lebih jelas lagi puncak Gunung Kinabalu. Hilang segala penat bila tengok view lawa macam gini. Rasa nak duduk sini lama-lama plak. Hahahaha…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4Belakang tu jer Gunung Kinabalu. Macam panas kan ? Tapi sebenarnya bila angin bertiup rasa sejuk jer..

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5Dah sampai 1km. Jom kita selfie…!!

Perjalanan diteruskan. Kumpulan kita orang telah berpecah kepada 3 group sebab ikut pace masing-masing. Group pertama Amar, Bella, Khal, Wolf, Din dan Am. Group ke 2 aku, husband, Eyda dan Cumie. Dan group ke 3 Hisyam, Fareeza, Jasper and Sukh. Group Amar dah jauh tinggalkan kita orang. Setiap kali sampai dekat check point tak nampak pun kelibat mereka. Group aku dan Hisyam tak jauh beza. Setiap kali berehat di check point tidak lama lepas tu mereka pun sampai. Banyak lah gambar dan video kita orang bersama. Sorry geng Amar. Korang laju sangat tak larat nak kejar. Hehehehe….

Kalau orang cakap trek Mesilau ni lagi best dari trek Timpohan silalah percaya. Kalau orang cakap trek Mesilau ni dapat tengok view yang lawak-lawa silalah percaya. Dan silalah cabar diri untuk jalan lebih 2km daripada trek Timpohon semata-mata untuk melihat pemandangan yang menakjubkan. Ini lah yang menyebabkan korang akan jatuh cinta dengan Gunung Kinabalu. Tapi sayangnya… Selepas kejadian gempa bumi yang melanda pada bulan Mei 2015, trek Mesilau masih lagi ditutup. Harap-harap pihak Kinabalu Park akan buka trek baru selain dari trek Timpohon.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7Air terjun yang comel jer. Bukan musim hujan.. Jadi kecik jer lah airnya. Hihihi..

Sepanjang perjalanan aku mesti akan berhenti di setiap check point untuk merehatkan badan. Tak lama pun. 5 min pun cukup supaya badan boleh serasi dengan ketinggian. Sambil berehat tu dapat bermain dengan tupai. Seronok tengok keletah tupai yang lincah dan berani dengan manusia bila diberikan makanan. Aku, husband dan Eyda pula sentiasa bersama. Eyda lah yang banyak bercerita dengan kita orang tentang apa yang menarik sepanjang trek. Dia kan pernah naik sebelum ni. So ala-ala unofficial guide gittew.. Hihihihi.. Tq Eyda kerana menceriakan perjalanan kita orang dengan aksi ko yang macam-macam.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13Muka dah penat dan lapar…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12

Hampir separuh perjalanan kami. Perut pon dah mula terasa lapar. Aku tak ingat di pondok mana aku berhenti. Rasanya Lompoyou Shelter. Aku, husband dan Eyda berhenti rehat agak lama sedikit untuk makan. Sebelum naik porter bekalkan sebotol air 100plus, sandwich dan epal. Selain daripada tu aku juga ada bawa kurma dan energy bar. Tak lama lepas tu group Hisyam pun sampai. Bila geng dah berkumpul apa lagi. Selfie time….!!

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-19

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16

Lebih kurang pukul 3 akhirnya aku pun sampai di persimpangan di antara trek Timpohan dan Mesilau. Ini bermakna sudah 6km kami berjalan. Ada lagi 2km untuk sampai ke puncak Laban Rata. Dalam hati menghitung waktu sempat ker aku sampai sebelum malam di Laban Rata. Bila dah berada di ketinggian 3000 kaki mulalah rasa berat badan untuk mendaki. Udara pun semakin nipis dan cuaca pun sejuk. Setelah berhenti rehat 15min kita orang teruskan perjalanan. Group Amar semakin laju di hadapan. Tak dapat kita orang nak kejar. Berdessup!! Hihihi…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-18Persimpangan di antara trek Timpohon dan trek Mesilau. Ada lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-20Layan tangga batu besar-besar pulak. Kali nie dah mula berkabus.

Antara view yang menarik sebelum sampai ke puncak ialah laluan pokok bonsai. Kebetulan pada waktu itu langit cerah dan biru. Kita orang dapat lihat puncak Kinabalu sangat dekat. Ia dekat, tapi jauh. Hahaha.. Hilang semua penat bila tengok pemandangan yang cukup cantik. Jarang sangat-sangat pendaki dapat lihat pemandangan sekitar laluan bonsai dalam keadaan yang cerah. Selalunya kawasan itu diliputi dengan kabus tebal. Syukur alhamdulillah sebab dapat melihat dan menghayati keindahan Gunung Kinabalu.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-24

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-23

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-21

Dari 8 orang dalam satu group kita orang berpecah jadi 3 group. Eyda dan Sukh terus dihadapan. Aku, husband dan Cumie di tengah. Dan group yang terakhir Hisyam, Fareeza dan Jasper. Masing-masing bergerak dalam pace sendiri.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-26Walaupun penat tetap kena senyum dan bergambar untuk kenangan. 🙂

Di kilometer yang terakhir paling mental dan menduga kemampuan aku. Satu nafas satu langkah. Setiap langkah aku rasakan begitu berat sekali. Masa ni aku dah mula give up dan rasa nak berhenti rehat lama.  Beg daypack yang aku bawa terpaksa di bawah oleh husband. Kesian dia kena bawa dua beg. Tapi husband yang sentiasa ada bersama teruskan bagi kata-kata semangat dan menyuruh aku untuk kawal semula pernafasan. Dia cakap sikit jer lagi.. Tak jauh dah.. 500m jer…. Hmmm… 500m aku rasa macam 5km. Hahahaha…

Bila terlihat sign board Waras Hut dah gembira sangat2. Ini bermakna hanya beberapa meter sahaja lagi untuk sampai di Laban Rata. Akhirnya jam 6 petang aku, husband dan Cumie berjaya sampai di Laban Rata. Yeeeaaaahhhhhhh….!! Misi untuk sampai sebelum malam berjaya. Rasa nak nangis sebab tak percaya sampai di puncak tanpa ada sebarang kecederaan, cramp dan AMS.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-27Yeaaahhh…. Kami dah sampai Laban Rata..!! Belakang tu jer Gunung Kinabalu..

Bila sampai di kafetaria aku, husband dan Cumie disambut dengan sorakan oleh kengkawan yang lain. Ya Allah.. Terharu sangat dengan semangat yang diberikan daripada korang. Lantaklah orang lain nak tengok dan cakap ape pun. Yang penting semangat dari kengkawan lah yang buat aku dan husband rasa seronok bila sampai.

Rupanya orang yang pertama sampai di Laban Rata ialah Khal. Pukul 4 petang dah sampai. Hebat….!! Khal mendaki bersama-sama dengan porter. Selepas tu pukul 5 petang Amar, Bella, Am, Din dan Wolf pula sampai. Ida dan Sukh pula tiba pukul 5.45 petang. Manakala Hisyam, Fareeza dan Jasper sampai pukul 6.30 petang. Alhamdulillah.. Semuanya selamat dan sampai sebelum waktu malam. Mujur masih ada lagi makanan di kafetaria. Semua orang makan dengan pelahapnya sebab kebuluran. Hahaha…

Kami bermalam di Lemaing Hut. Walaupun kesejukan tetap kena mandi untuk segarkan semula badan. Tapi Cumie tiba-tiba kesejukan yang amat sangat. Menggigil satu badan. Mujur ada yang bawa emergency blanket. Boleh lah dia guna untuk memanaskan badan. Yang lain tiada ada masalah apa-apa kecuali badan sedikit penat dan cuaca yang sejuk.

Malam tu semua orang tidur awal. Sebabnya esok pukul 1 pagi dah kena bangun dan bersedia untuk summit attack. Tapi aku tak boleh nak tidur memikirkan apa yang bakal berlaku esok. Mampukah aku? Kuatkah aku? Bagaimana aku nak melawan kesejukan di atas? Yang paling aku risaukan ialah boleh ker aku sampai di check point Sayat-Sayat pada masa yang ditetapkan? Aku pun tak tau. Semua tu aku serahkan pada-Nya.

Adakah Cumie yang tiba-tiba menggigil kesejukan akan sihat seperti biasa? Dapatkah semua ahli Toohotdemo sampai ke puncak? Bagaimana pula dengan cuaca? Adakah baik ataupun sebaliknya?

To be continue….

2 comments on “Part 2: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *