Part 3: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Hari Ketiga (24/04/2015)

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-18

Hari yang dinantikan oleh semua orang. Seawal jam 12 pagi ada yang sudah bangun dan bersiap. Almaklumlah, satu dorm ada 14 orang. Bilik air pun ada 4 jer. Kenalah ada yang berkorban untuk bangun awal untuk penggunaan bilik air. Hehehe.. Lagipun kami perlu kemas beg siap-siap. Pukul 10.30 pagi dah kena check out dari hostel. Takut takda masa nak kemas bila turun dari puncak. So lebih baik kemas awal-awal. Pagi tu aku lihat semua orang muka penuh excited tapi takut. Termasuk muka diri sendiri. Hahahah..

Pukul 2 pagi kafetaria di buka untuk light breakfast. Keluar jer dari hostel untuk menuju ke kafetaria dah berkabus terasa cuaca sangat sejuk. Menggigil beb…!! Padahal jarak dari hostel ke kafe beberapa meter jer. Bila bercakap pun mulut keluar asap. Haihh…. Macam mana lah aku nak berlawan dengan cuaca sejuk untuk summit attack.

Sampai di kafe nak makan sangat pun tak lalu sebab cuak. Aku tengok mat saleh rileks jer pakaian derang. Pakai windbreaker dan head scarf jer. Aku ni dah berbungkus macam hantu bungkus. 4 lapis baju, 2 lapis seluar dan 2 lapis gloves. Hahaha… Scarf cover neck pun aku pakai. Takut sejuk punya pasal macam-macam pakai. Hahaha…

Pukul 2.30 pagi malim gunung Sharul minta kita orang semua berkumpul untuk taklimat ringkas. Katanya kalau ada yang tak sihat, rasa sesak nafas dan sebagainya jangan paksa diri untuk ke puncak Kinabalu. Lebih baik tarik diri. Huhuhu.. Sharul pesan lagi malim gunung akan sentiasa bersama dengan group dan bertanggungjawab untuk menjaga dan membawa kami semua sampai ke atas dan turun ke bawah dalam keadaan selamat. Rasa lega bila dia cakap macam tu.

Dengan lafaz bismillah, pukul 3 pagi kita orang mulakan perjalanan. Ntah kenapa belum sampai 5 minit berjalan aku diserang sesak nafas. Aku berhenti ke tepi dan beri laluan kepada kengkawan yang lain. Shahrul berhenti dan bertanyakan tentang keadaan aku. Dia cakap kalau tak boleh jangan paksa. Rasa nak menangis bila dia cakap macam tu. Aku tenangkan diri. Tarik nafas dalam-dalam. Longgarkan sedikit pakaian. Abang Lan cakap mungkin sebab faktor pakaian yang buat aku jadi macam tu. Selepas berberapa minit aku kembali mendapat kekuatan dan meneruskan perjalanan.

Sekali sekala aku lihat ada pendaki yang berpatah balik. Kenapa? Aku tak tau. Mungkin terkena AMS atau pun panic attack. Aku dan husband tetap meneruskan perjalanan. Bila aku agak lambat bergerak husband tepuk bahu aku dari belakang supaya jalan cepat sikit. Kalau tak kena tepuk mesti aku tak berhenti lama. Hahaha.. Abang Lan pula masih lagi setia menemani kami.

Akhirnya aku tiba di check point dimana perlu mendaki menggunakan tali. Fuuhh… Tiba-tiba aku rasa nervous. Aku masih lagi teringat kata-kata Hisyam bila sampai check point mendaki guna tali sebelah laluan tersebut adalah gaung. Shahrul pun ada pesan bila sampai di situ ikut arahan malim gunung dan pegang tali kuat-kuat. Tak boleh aku bayangkan apa yang ada di sekiling kawasan tersebut kerana cuaca masih lagi gelap. Apa yang aku nampak dari jauh garisan lampu yang berkelip-kelip tanpa putus di puncak. Ya Allah.. Jauh lagi ker nak sampai ke puncak.

Masa tu jam dah menunjukkan pukul 4 pagi. Aku cuma ada masa 1 jam sahaja untuk sampai ke check point Sayat-Sayat. Kalau sampai selepas pukul 5 pagi, renjer tidak akan benarkan pendaki untuk menuju ke puncak. Masa ni aku bertarung dengan keupayaan dan kekuatan ku diri sendiri. Ada ketika aku berhenti sekejap semasa memegang tali kerana penat. Aku tak tahan dengan keadaan cuaca yang sejuk. Hidung pula terasa pedih dan asyik keluar jer air.

Tapi husband dibelakang suruh aku bergerak dengan cepat kerana ramai lagi pendaki yang dibelakang aku. Kalau aku lambat akan menyusahkan orang lain. Berpandukan head lamp aku ikut marking tali yang disediakan. Aku harus berhati-hati agar tidak tersasar dari trail.  Aku pandang ke atas dan melihat dimanakah check point Sayat-Sayat. Tak nampak sebarang tanda pun. Yang aku lihat garisan lampu semakin tinggi hingga ke atas. Dari sudut lain pula aku dapat lihat lampu-lampu kuning dari kawasan perkampungan. Mungkin pekan Kundasang.

Aku teruskan berjalan dan mengikut langkah Abang Lan. Kebetulan aku terlupa untuk matikan alarm telefon. Jadi setiap 10minit alarm telefon berbunyi. Aku tau aku tidak punya banyak masa lagi. Dan akhirnya aku nampak pondok check point Sayat-Sayat hanya beberapa meter di depanku. Terus aku lajukan langkah menuju ke situ. Bila aku daftarkan diri di pondok renjer aku lihat jam pada masa tu 4:57 pagi. Alhamdulillah.. Sampai juga aku dan husband sebelum pukul 5 pagi.

Ramai aku lihat pendaki-pendaki yang lain berehat seketika. Di situ aku berjumpa semula dengan Hisyam dan Fareeza. Rupanya mereka pun baru sahaja sampai. Kengkawan yang lain dah meneruskan perjalanan untuk ke puncak. Aku juga ambil peluang untuk berehat sekejap. Aku duduk dan lihat cahaya lampu yang tidak putus-putus sehingga ke atas. Rupanya selepas check point Sayat-Sayat semua pendaki tidak berhenti lama dan teruskan berjalan sehingga ke puncak. Patutlah masa dekat bawah tadi aku lihat cahaya lampu macam semut bergerak. Hihihi..

Kali ni aku, husband, Hisyam dan Fareeza gerak bersama. Kali ni setiap langkah aku rasakan begitu berat sekali. Altitud ketinggian pada paras ini ialah 3668. Jarak dari check point Sayat-Sayat ke puncak ialah 1.5km sahaja. Jauh lagi sebenarnya. Kami berempat teruskan berjalan menuju ke puncak sambil ditemani Abang Lan.

Aku dapat lihat puncak South Peak yang juga dikenali puncak duit seringgit. Tapi dimanakah puncak Low’s Peak? Tak sanggup dah rasanya nak teruskan perjalanan. Aku lihat ramai pendaki yang tiba awal telah pun turun semula ke bawah. Cuaca agak berangin dan sangat sejuk. Terasa pedih hidung dan kebas pipi bila ditiup angin.  Sekali sekala aku berhenti dan duduk seketika untuk menghilangkan rasa penat.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Aku dan Hisyam duduk berehat sekejap sebab penat. Huhuhu..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-20

Abang Lan masih lagi setia menemai kami berempat dan jalan bersama. Dia yang melihat kesukaran aku dan Hisyam untuk bergerak berkongsi tips dengan berjalan secara zig zag. Jalan beberapa langkah ke kanan, kemudian beberapa langkah ke kiri. Selepas tukar cara tersebut dapat lah kami bergerak dengan lebih cepat. Terima kasih Abang Lan. Abang Lan memang best..!!

Bila sampai di km 8 aku dapat lihat Low’s Peak. Situ lah rupanya puncak tertinggi Gunung Kinabalu. Ramai aku lihat pendaki sedang menunggu giliran untuk ambil gambar sebagai bukti kejaayaan mendaki gunung tertinggi di Asia. Aku gagahkan diri untuk berjalan sejauh lagi 500m yang terakhir. Tapi aku tewas. Aku berhenti duduk di celah batu. Aku menangis sebab kepenatan. Cuaca yang berangin dan sejuk menyebabkan aku tidak mampu untuk bergerak lagi. Husband pujuk semula. Air mata yang jatuh dikesat dengan perlahan. Dia cakap dekat jer lagi untuk sampai ke puncak. Tak kan lah dah mendaki sejauh ini nak mengalah macam tu jer. Dia ingatkan semula tentang impian kami bersama.

Aku lihat semula puncak Low’s Peak. Akhirnya aku dapat kekuatan dan meneruskan semula perjalanan. Untuk sampai ke Low’s Peak kena mendaki sedikit. Dari situ aku dapat lihat kengkawan sudah ada di atas dan bersorak memberikan semangat. Agak sukar untuk bergambar secara berkumpulan sebab kawasan di situ tidak besar. Mereka pun mula turun dan berjanji untuk jumpa semula di puncak duit seringgit.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-2Sebelum sampai ke Low’s Peak

Akhirnya aku berjaya juga sampai di Low’s Peak. Menagis lagi. Kali ni menangis sebab gembira. Asyik menangis jer kan. Drama sangat..!! Hahahah.. Tapi itu lah yang aku rasa. Aku tak sangka aku dapat juga bergambar di situ. Kalau lah aku mengalah tadi mesti aku menyesal. Terima kasih kepada my beloved husband sebab tak berputus asa berikan semangat untuk wife tersayang. Hihihi…

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4We did it…..!!! Yeaaaahhhhhhh……

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8Hisyam dan Fareeza

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9Am

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7Atas dari kiri Wolf, Sukh dan Din. Bawah dari kiri Khal, Eyda dan Jasper

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-6Dari atas kiri Khal, Eyda dan Cumie. Dari bawah Din, Bella dan Amar. Untunglah korang dapat bergambar ramai-ramai. Hihihi..

Alhamdulillah. Kita orang berjaya sampai ke Low’s Peak walaupun ada macam-macam drama. Aku hampir give up lagi sebab penat dan sejuk, Cumie pula dengan drama mengantuk dan boleh tidur sekejap selepas check point Sayat-Sayat. Dan Bella pula dengan drama campak tongkat sebelum sampai ke Low’s Peak. Hahahaha…

Seperti yang telah dijanjikan semua orang berkumpul di puncak seringgit a.k.a South Peak. Tapi seorang tak ada iaitu Wolf. Semua orang pun tak tau Wolf di mana. Tak kan dah turun awal kot tinggalkan kengkawan lain. Dah lah banner Misi Kinabalu husband bagi dekat dia. Aduuhh… Wolf ohh wolf. Akhirnya kita orang bergambar di puncak seringgit menggunakan banner personal aku dan husband yang ada tulisan Shaklee. Dan yang paling best bila dapat video 360 di atas puncak. Ekekekeke…

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13Misi Kinabalu 2015 yang dikuasakan oleh Shaklee.. Bagilah promosi sikit produk Shaklee. Hihihi..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14Tahniah Am…!! Misi kau berjaya setelah menemui Shaklee..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-27Dari kiri Sharul, Cumie, Abang Lan dan Fendi.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16Mungkin Wolf ada gambar ohsem macam ni buat dia lupakan kawan-kawan. Hahaha..

Selepas dah puas bergambar kita orang pula mula turun sebab nak kejar masa untuk kemas beg. Dalam perjalanan turun ternampak lah sorang mamat ni berdiri sorang-sorang. Rupanya wolf tunggu kita orang dekat bawah. Agaknya Wolf salah dengar kot masa husband cakap untuk berkumpul di puncak seringgit. Hehehe..

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10Inilah banner yang disimpan oleh Wolf. Kena ambik gak dengan banner nih. Hahahah…

Kali ni bila nak turun takda tekanan sangat. Turun ke bawah dengan Bella dan Amar. Baru lah aku nampak laluan lereng menggunakan tali yang paling aku takut sekali. Ada setengah kawasan agak bahaya, dan ada setengah kawasan agak selamat. Kalau ikut laluan tali yang disediakan Insya-allah selamat pergi dan naik.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-29

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-30Sinilah laluan yang memegang tali. Masa naik gelap tak nampak apa-apa. Takda lah bahaya sangat rupanya. Tapi tetap kena berhati-hati semasa memegang tali.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-21

Pukul 10 pagi tiba di Laban Rata. Perut pun dah berbunyi dengan lagu hip hop mintak di isi dengan makanan. Nasib baik sempat sarapan sebelum makanan habis. Beg pula semuanya dah diangkut dari hostel ke kafetaria oleh kengkawan yang sampai awal. Pukul 11 pagi ada yang dah turun sebab nak sampai awal di Kinabalu Park untuk ambil sijil dan medal.

Pukul 12 tengah hari aku, husband, Amar dan Bella gerak turun bersama. Kali ni cuaca tidak lah cerah seperti hari kita orang mendaki kerana cuaca hujan turun renyai-renyai. Untuk turun ke bawah kita orang ambil trek Timpohan. Tiada view yang cantik dan menarik seperti trek Mesilau. Huhuhu.. Tapi di sepanjang trek Timpohon aku dapat lihat kekuatan malim gunung memikul barang yang berat seperti tilam, pintu bilik, kotak makanan, tong gas dan macam-macam lagi. Kagum aku lihat kekuatan mereka. Baik lelaki atau pun perempuan, yang muda atau pun yang tua. Bukan calang-calang orang yang boleh lakukan pekerjaan macam tu. Demi kemudahan pendaki yang ingin melihat keindahan Gunung Kinabalu mereka sanggup bekerja sebagai malim gunung.

Akhirnya pukul 5 petang aku selamat sampai di Timpohon Gate. Aku, husband, Amar, Bella dan Am adalah group yang terakhir sampai di bawah. Alhamdulillah.. Semuanya berada dalam keadaan baik  tanpa sebarang kecederaan. Setakat sakit lutut, lenguh kaki sikit-sikit tu biasalah.  Sebelum pulang ke bandar Kota Kinabalu, Atong bawa kita orang makan dulu di sekitar Kinabalu Park. Badan dah penat perut pun lapar. Tapi nak makan pun tak lalu sangat. Agaknya dah puas hati selepas misi Kinabalu 2015 berjaya.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-28Group pertama sampai dulu sebab nak ambil sijil dan medal sebelum pejabat tutup.

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-19Sampai dah. Biar lambat asal selamat dan sebelum gelap. Hihihi..

Misi Kinabalu 2015 adalah satu kenangan yang cukup manis dan cukup bermakna buat aku dan husband. Kenangan ini pasti tidak akan dilupakan sampai bila-bila. Buat kengkawan Eyda, Am, Bella, Amar, Din, Wolf, Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh dan Cumie korang semua memang awesome…..!!!

Too hot……………!!!! Hot demo……………..!!!!!!

Selepas seminggu kita orang ada majlis graduasi bagi meraikan kejayaan semua orang. Penyampain sijil dan medal oleh pengetua Hisyam. Hihihihi… Semua orang ada kecuali Din sebab ada hal yang tak dapat nak dielakkan. Tahniah semua….!!

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-24

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-23

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-22

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-26

hari-ketiga-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-25Best team ever….!!

Jumpa lagi MISI KINABALU 2017. Insya-Allah..  🙂

Part 2: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

Hari Ke Dua 23/4/2015

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-22

Pagi-pagi lagi semua orang telah bersiap sedia dengan beg yang berisi kelengkapan masing-masing. Terutama kelengkapan untuk ke puncak. Almaklumlah.. Untuk summit attack, kita orang akan mendaki seawal jam 3 pagi. Yang pasti sejuk dan altitude adalah cabaran terbesar. Untuk elakkan masalah AMS (Acute Mountain Sickness) kita orang makan pil anti AMS yang dibeli oleh Eyda. Untuk sejuk pandai-pandai lah pilih pakaian yang sesuai. Hehehe…

Papepon sebelum tu kami sarapan terlebih dahulu. Macam-macam menu sarapan pagi dekat Kiram Village. Yang sedap nasi lemak dengan roti canai dekat Kiram Village nie. Roti canai tu aku makan sampai sekeping setengah. Hahaha… Rasa macam nak bungkus pun ada gak untuk buat bekal masa mendaki. Tapi tak bungkus pun. Ekekeke…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Are you ready guys…!!!

Sebelum gerak menuju ke trek Mesilau, Atong sekali lagi memberikan penerangan serba ringkas tentang pendakian Gunung Kinabalu yang bakal kita orang tempuhi. Ada 3 malim gunung yang akan menjaga kita orang iaitu Azlan, Shahrul dan Fendi. Mereka nie juga lah yang akan membawa beg kita orang naik ke atas. Tapi ada jer diantara kita orang yang bawak beg sendiri. Aku dan suami awal-awal lagi dah plan untuk upah porter angkat beg. Tak nak ambik risiko bawa beg sendiri.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-2Tag perlu dipakai sepanjang masa… Yahooo……!!

Perasaan dah mula gemuruh. Jantung dup dap dup dap setiap kali dengar taklimat dari Shahrul. Gunung Kinabalu ni ada misterinya sendiri. Kita sebagai tetamu kena respect nature, then nature akan respect pada kita. Pernah juga aku dengar cerita ada yang diganggu semasa mendaki. Risau juga terkena. Tapi aku buat selamba jer lah. Doa dan selawat banyak-banyak supaya dipermudahkan segala urusan. Kengkawan pun ada bagi tips suruh hiking slow and steady supaya badan boleh adapt dengan mountain altitude. Dan elakkan badan dari dehydrated. Kalau badan dehydrate kaki senang cramp, low blood pressure dan macam-macam lagi.

Pukul 8 pagi kita orang sampai di Mesilau Summit Trail. Tak ramai sangat pendaki pada masa itu. Mungkin kerana jarak trail dari Mesilau lebih 2km dari Timpohan Trail. Tapi… Oleh kerana Mesilau Trail boleh layan view yang cantik, so extra 2km pun kita orang sanggup. Hehehe.. Selepas selesai segala urusan dengan porter kita orang pun bersedia untuk menuju puncak Kinabalu.

Sebelum tu kita ambik gambar dulu. Hehehe…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3Hikers mesti ada attitude…. 😀

Lebih kurang jam 8.45 pagi dengan langkah bismillah, semua orang memulakan pendakian. Cuaca   cerah dan langit kelihatan biru. Nampaknya kami akan mendaki dalam keadaan cuaca yang baik. Alhamdulillah..

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-trek-mesilau-cheqeem-3U jaga I ok.. Kita naik sama-sama kita sampai sama-sama… 😀

Tapi………. Walaupun cuaca baik tak sampai 1/2 jam perjalanan aku mula terasa sesak nafas. Perut kembung seperti masuk angin. Sekejap2 aku berhenti untuk tarik nafas. Takkan lah awal-awal lagi aku dah terkena AMS kot. Aku mula bergerak dengan perlahan. Perut mula rasa tak sedap dan akhirnya aku berhenti dan muntah. Keluarlah segala makanan nasi lemak dan roti canai yang aku makan pagi tadi. Hahahaha… Adeehhh…. Makan banyak punya pasal lah nih.. Ekekeke… Terus aku makan power gel untuk bagi badan ada tenaga semula.. Kena bantai gelak dengan kengkawan sebab makan banyak masa breakfast. Hahahahah….

Bila sampai di km 1 terus disajikan dengan pemandangan yang ohsemm…. Ya Allah… Lawanya… Nampak dengan lebih jelas lagi puncak Gunung Kinabalu. Hilang segala penat bila tengok view lawa macam gini. Rasa nak duduk sini lama-lama plak. Hahahaha…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4Belakang tu jer Gunung Kinabalu. Macam panas kan ? Tapi sebenarnya bila angin bertiup rasa sejuk jer..

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5Dah sampai 1km. Jom kita selfie…!!

Perjalanan diteruskan. Kumpulan kita orang telah berpecah kepada 3 group sebab ikut pace masing-masing. Group pertama Amar, Bella, Khal, Wolf, Din dan Am. Group ke 2 aku, husband, Eyda dan Cumie. Dan group ke 3 Hisyam, Fareeza, Jasper and Sukh. Group Amar dah jauh tinggalkan kita orang. Setiap kali sampai dekat check point tak nampak pun kelibat mereka. Group aku dan Hisyam tak jauh beza. Setiap kali berehat di check point tidak lama lepas tu mereka pun sampai. Banyak lah gambar dan video kita orang bersama. Sorry geng Amar. Korang laju sangat tak larat nak kejar. Hehehehe….

Kalau orang cakap trek Mesilau ni lagi best dari trek Timpohan silalah percaya. Kalau orang cakap trek Mesilau ni dapat tengok view yang lawak-lawa silalah percaya. Dan silalah cabar diri untuk jalan lebih 2km daripada trek Timpohon semata-mata untuk melihat pemandangan yang menakjubkan. Ini lah yang menyebabkan korang akan jatuh cinta dengan Gunung Kinabalu. Tapi sayangnya… Selepas kejadian gempa bumi yang melanda pada bulan Mei 2015, trek Mesilau masih lagi ditutup. Harap-harap pihak Kinabalu Park akan buka trek baru selain dari trek Timpohon.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7Air terjun yang comel jer. Bukan musim hujan.. Jadi kecik jer lah airnya. Hihihi..

Sepanjang perjalanan aku mesti akan berhenti di setiap check point untuk merehatkan badan. Tak lama pun. 5 min pun cukup supaya badan boleh serasi dengan ketinggian. Sambil berehat tu dapat bermain dengan tupai. Seronok tengok keletah tupai yang lincah dan berani dengan manusia bila diberikan makanan. Aku, husband dan Eyda pula sentiasa bersama. Eyda lah yang banyak bercerita dengan kita orang tentang apa yang menarik sepanjang trek. Dia kan pernah naik sebelum ni. So ala-ala unofficial guide gittew.. Hihihihi.. Tq Eyda kerana menceriakan perjalanan kita orang dengan aksi ko yang macam-macam.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13Muka dah penat dan lapar…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12

Hampir separuh perjalanan kami. Perut pon dah mula terasa lapar. Aku tak ingat di pondok mana aku berhenti. Rasanya Lompoyou Shelter. Aku, husband dan Eyda berhenti rehat agak lama sedikit untuk makan. Sebelum naik porter bekalkan sebotol air 100plus, sandwich dan epal. Selain daripada tu aku juga ada bawa kurma dan energy bar. Tak lama lepas tu group Hisyam pun sampai. Bila geng dah berkumpul apa lagi. Selfie time….!!

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-19

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16

Lebih kurang pukul 3 akhirnya aku pun sampai di persimpangan di antara trek Timpohan dan Mesilau. Ini bermakna sudah 6km kami berjalan. Ada lagi 2km untuk sampai ke puncak Laban Rata. Dalam hati menghitung waktu sempat ker aku sampai sebelum malam di Laban Rata. Bila dah berada di ketinggian 3000 kaki mulalah rasa berat badan untuk mendaki. Udara pun semakin nipis dan cuaca pun sejuk. Setelah berhenti rehat 15min kita orang teruskan perjalanan. Group Amar semakin laju di hadapan. Tak dapat kita orang nak kejar. Berdessup!! Hihihi…

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-18Persimpangan di antara trek Timpohon dan trek Mesilau. Ada lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-20Layan tangga batu besar-besar pulak. Kali nie dah mula berkabus.

Antara view yang menarik sebelum sampai ke puncak ialah laluan pokok bonsai. Kebetulan pada waktu itu langit cerah dan biru. Kita orang dapat lihat puncak Kinabalu sangat dekat. Ia dekat, tapi jauh. Hahaha.. Hilang semua penat bila tengok pemandangan yang cukup cantik. Jarang sangat-sangat pendaki dapat lihat pemandangan sekitar laluan bonsai dalam keadaan yang cerah. Selalunya kawasan itu diliputi dengan kabus tebal. Syukur alhamdulillah sebab dapat melihat dan menghayati keindahan Gunung Kinabalu.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-24

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-23

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-21

Dari 8 orang dalam satu group kita orang berpecah jadi 3 group. Eyda dan Sukh terus dihadapan. Aku, husband dan Cumie di tengah. Dan group yang terakhir Hisyam, Fareeza dan Jasper. Masing-masing bergerak dalam pace sendiri.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-26Walaupun penat tetap kena senyum dan bergambar untuk kenangan. 🙂

Di kilometer yang terakhir paling mental dan menduga kemampuan aku. Satu nafas satu langkah. Setiap langkah aku rasakan begitu berat sekali. Masa ni aku dah mula give up dan rasa nak berhenti rehat lama.  Beg daypack yang aku bawa terpaksa di bawah oleh husband. Kesian dia kena bawa dua beg. Tapi husband yang sentiasa ada bersama teruskan bagi kata-kata semangat dan menyuruh aku untuk kawal semula pernafasan. Dia cakap sikit jer lagi.. Tak jauh dah.. 500m jer…. Hmmm… 500m aku rasa macam 5km. Hahahaha…

Bila terlihat sign board Waras Hut dah gembira sangat2. Ini bermakna hanya beberapa meter sahaja lagi untuk sampai di Laban Rata. Akhirnya jam 6 petang aku, husband dan Cumie berjaya sampai di Laban Rata. Yeeeaaaahhhhhhh….!! Misi untuk sampai sebelum malam berjaya. Rasa nak nangis sebab tak percaya sampai di puncak tanpa ada sebarang kecederaan, cramp dan AMS.

hari-kedua-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-27Yeaaahhh…. Kami dah sampai Laban Rata..!! Belakang tu jer Gunung Kinabalu..

Bila sampai di kafetaria aku, husband dan Cumie disambut dengan sorakan oleh kengkawan yang lain. Ya Allah.. Terharu sangat dengan semangat yang diberikan daripada korang. Lantaklah orang lain nak tengok dan cakap ape pun. Yang penting semangat dari kengkawan lah yang buat aku dan husband rasa seronok bila sampai.

Rupanya orang yang pertama sampai di Laban Rata ialah Khal. Pukul 4 petang dah sampai. Hebat….!! Khal mendaki bersama-sama dengan porter. Selepas tu pukul 5 petang Amar, Bella, Am, Din dan Wolf pula sampai. Ida dan Sukh pula tiba pukul 5.45 petang. Manakala Hisyam, Fareeza dan Jasper sampai pukul 6.30 petang. Alhamdulillah.. Semuanya selamat dan sampai sebelum waktu malam. Mujur masih ada lagi makanan di kafetaria. Semua orang makan dengan pelahapnya sebab kebuluran. Hahaha…

Kami bermalam di Lemaing Hut. Walaupun kesejukan tetap kena mandi untuk segarkan semula badan. Tapi Cumie tiba-tiba kesejukan yang amat sangat. Menggigil satu badan. Mujur ada yang bawa emergency blanket. Boleh lah dia guna untuk memanaskan badan. Yang lain tiada ada masalah apa-apa kecuali badan sedikit penat dan cuaca yang sejuk.

Malam tu semua orang tidur awal. Sebabnya esok pukul 1 pagi dah kena bangun dan bersedia untuk summit attack. Tapi aku tak boleh nak tidur memikirkan apa yang bakal berlaku esok. Mampukah aku? Kuatkah aku? Bagaimana aku nak melawan kesejukan di atas? Yang paling aku risaukan ialah boleh ker aku sampai di check point Sayat-Sayat pada masa yang ditetapkan? Aku pun tak tau. Semua tu aku serahkan pada-Nya.

Adakah Cumie yang tiba-tiba menggigil kesejukan akan sihat seperti biasa? Dapatkah semua ahli Toohotdemo sampai ke puncak? Bagaimana pula dengan cuaca? Adakah baik ataupun sebaliknya?

To be continue….

Part 1: Kenangan Misi Gunung Kinabalu

misi-gunung-kinabalu-trail-map

Tanggal 24 April 2015 aku telah berjaya melakar satu sejarah yang sangat bermakna dalam hidup ini. Ianya lebih bermakna bila impian aku ini diraikan bersama dengan orang tersayang iaitu suamiku. Syukur kepada Allah kerana mengizinkan kami untuk jejak ke tempat itu dengan selamat. Tempat yang aku maksudkan itu ialah puncak gunung tertinggi di Asia itu Gunung Kinabalu. Walaupun telah setahun berlalu tetapi kenangan tersebut masih lagi segar dalam ingatan.

Aku mula pasang angan-angan untuk mendaki Gunung Kinabalu ketika masih bujang. Tapi pada masa tu takda kengkawan yang boleh aku ikut. Jadi aku lupakan sahaja cita-citaku itu. Alhamdulillah.. Aku bertemu dengan pasangan hidup yang sangat memahami impian isterinya.. Dan akhir menjadi impian kami bersama. Hihihi..

Aku mula berhubung semula dengan rakan outdoor ku iaitu Amlina. Zaman gegurl dulu rajin join dia buat aktiviti oudoor. Kebetulan kali ni dia tengah cari geng untuk tebus misi kinabalu dia yang tak kesampaian tahun 2013. Masa ni lah aku kenal geng baru iaitu Urban Escapers dan Les Voyageurs. Aku dan husband tak kisah untuk join mana-mana group. Asalkan misi untuk mendaki Gunung Kinabalu berjaya. Hehehe..

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14

Perancangan dan persediaan untuk misi Kinabalu hampir setahun dilakukan. Eyda adalah orang yang bertanggungjawab untuk menguruskan pakej mendaki Gunung Kinabalu. Awal-awal lagi dia minta bayaran deposit untuk booking tarikh 22/4/2015 – 25/4/2015. Boleh dikatakan tarikh yang kami pilih adalah peak season. Jadi kenalah buat bayaran secepat mungkin untuk dapatkan tarikah tersebut. Bila bayaran deposit telah dibuat bermula lah persediaan mental dan fizikal aku dan husband untuk Misi Kinabalu 2015.

Hampir setiap minggu aku dan husband melakukan aktiviti hiking. Kami tau kemampuan kami hanya lah biasa-biasa sahaja. Kita orang kena lah rajinkan diri untuk training. Walaupun orang cakap trek Gunung Kinabalu ni senang dan tak payah training pon boleh naik tapi kami tetap nak mantapkan kekuatan fizikal dan mental. Lagi pun cabaran mendaki gunung Kinabalu adalah altitude, sejuk dan perjalanan yang lama serta memakan masa 8-10 jam.

Antara gunung yang aku dan husband pergi ialah compress pack Gunung Berembun, B23 dan Telapak Buruk, Gunung Angsi, Ekspedisi CBL, Gunung Datuk,Gunung Bunga Buah dan Bukit Kutu. Jika tiada aktiviti hiking luar daripada KL dan Selangor kami pergi Bukit Saga dan Bukit Ahpek. Memang seronok setiap kali aku dan husband hiking bersama team Urban Escapers dan Les Voyageurs. Selalu buat tema hiking iatu trail menu. Ada jer idea makanan yang masing-masing nak dibawa bila sampai di puncak gunung. Macam satu kepuasan pula bawa makanan dan makan di puncak. Ekekeke… Haaa… siapa cakap hiking boleh kurus. Hahahaha…

Setelah berhempas pulas training selama 6 bulan akhirnya masa yang ditunggu telah pun tiba. Masing-masing berdebar memikirkan apa yang akan berlaku pada hari tersebut. Aku, husband, Amlina, Eyda, Bella, Amar, Din, Jasper, Sukh, Hisyam, Fareeza, Cumie, Wolf dan Khal. 14 orang semuanya, 6 perempuan 8 lelaki. Masing-masing memasang impian untuk menakluk puncak Gunung Kinabalu. TOO HOT….!! Hot DEMO….. !!

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-1Comel tak beg ? 😀

Hari Pertama 22/4/2015

Kami semua bertolak dari KL- KK dengan 3 penerbangan yang berbeza. Tapi semuanya sampai pada waktu pagi. Atong local guide yang berurusan dengan Eyda telah bersedia menyambut kami dengan 2 biji van. Dari airport KK kami terus menuju ke Mesilau. Perjalanan menuju ke Mesilau mengambil masa lebih kurang dekat 2 jam. Sebelum tu kami singgah dulu di pekan Nabalu di Kundasang untuk makan tengah hari. Sempat juga kami beli pisang untuk bekalan besok. Kalau korang nampak kami semua ni pakai topi binatang dekat sini lah kami pakat beli ramai-ramai. Hehehe…

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-6

Kami semua akan bermalam di Kiram Village, Mesilau. Sampai sahaja di sana semua orang teruja yang amat sangat bila melihat Gunung Kinabalu yang tersergam indah. Betul-betul belakang homestay kami ialah Gunung Kinabalu. Subhanallah.. Cantik sungguh.. Ditambah pula dengan cuaca yang sangat baik. Walaupun matahari nampak terik tapi sebenarnya udara sangat sejuk dan segar.

Kalau ada yang nak bermalam di Mesilau boleh pilih untuk bermalam di Kiram Village. Memang cantik sangat tempat ni. Highly recommended….!!

kiram-village-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

mesilau-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15

Selepas selesai urusan check in di Kiram Village, kami berjimba-jimba menenangkan fikiran masing-masing di Desa Cattle Dairy Farm. Yeaahhh…..!! Sesi bergumbira sambil melihat binatang kesayangan masing-masing iaitu lembu. Hahahah… Tempat ni dah diwartakan sebagai tempat WAJIB bagi setiap orang yang datang ke Sabah. Sebabnya pemandangan di sini sebijik macam dekat New Zealand. So kalau takda bajet lagi nak terbang ke New Zealand, korang terbang lah ke Sabah dan bermalam di sini. Hihihi.. Jangan lupa minum susu segar di sini. Memang terbaik..!!

Jom layan gambar………!!

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-7

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-4

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-3Wolf nak menunjukkan kesadoan kah..? Hahaha…desa-dairy-farm-kundasang-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-14Lembu-lembu di Desa Cattle Dairy Farm gemuk-gemuk. Patutlah susu pun rasa sedap.. Hehe..misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-8Inilah partner in life dan partner in crime .. 😀misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-12Apa yang si Din cuba lakukan nie? Menyamar jadi lembu ker? Hahaha…misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-11Motif bergambar macam nie? Sajer jer… 😛misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-10Demi mendapatkan gambar yang cantik sanggup panjat batu besar. misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-9

desa-dairy-farm-kundasang-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-15Nampak tak pemandangan belakang tu? Itulah dia Gunung Kinabalu.misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-13

Selepas makan malam kami semua duduk berborak. Hisyam, Din, Amar dan Ida menceritakan pengalaman mereka pada tahun 2013. Aku khusyuk dengar cerita mereka. Masa mereka naik cuaca tidak begitu baik. Terpaksa mendaki dalam keadaan basah sebab hujan. Bila hujan cuaca pun sejuk dan ada yang cramp kaki. Bila sampai di Laban Rata hari pun sudah malam. Keesokan pagi cuaca masih lagi tak selamat untuk mendaki ke puncak Gunung Kinabalu. Apakan daya misi mereka untuk ke puncak tidak berjaya.

kiram-village-misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-16Sejukkkkkk……….

Kali nie mereka mengharapkan pendakian esok dalam keadaan cuaca yang baik dan selamat sampai ke Laban Rata sebelum malam. Aku, husband dan kengkawan yang lain pun mengharapkan perkara yang sama. Malam tu semua tidur awal. Esok pagi Too Hot Demo akan meneruskan Misi Kinabalu 2015.

misi-gunung-kinabalu-2015-cheqeem-5

Report Gambar Disalah Guna Dalam Akaun Google+

Salam pembaca,

Gambar teman kena curi!!!!!

Siapa pernah kena macam nie? Gambar peribadi kita ada orang lain guna untuk tujuan lain. Mesti ramai rakan blogger yang pernah kena kan. Tak sangka plak kali ni giliran saya yang kena. Aduuuuhhhhh…..

Nasib baik rakan blogger Khir Khalid cepat-cepat mesej suami saya pasal perkara ni. Dia ternampak ada satu akaun Google+ telah menggunakan gambar saya sebagai profile picture akaun tersebut. Bila saya lihat profile tersebut rupanya gambar yang dia gunakan tu sama dengan gambar dalam akaun Google+ saya. Yang buat saya lebih geram dan seram ialah profile akaun tersebut adalah untuk pinjaman wang berlesen. Pinjaman wang berlesen konon. Nie semua geng-geng ‘ahlong’. Demmittt….!!

Saya dapat tahu pasal perkara ni pagi tadi. Petang tadi saya check jumlah follower dah bertambah. Kalau dibiarkan lama mungkin lebih ramai yang follow dia. Haaahhh… Mana tau satu hari nanti jadi pape ker, tak pasal-pasal saya mungkin akan terlibat sama. Bab pinjaman wang berlesen ni seram weehhh…. Tak boleh dibiarkan lama-lama.

Jalan terbaik yang patut saya lakukan ialah report ke Google+ pasal perkara nih. Tapi macam mana Google+ bertindak saya pun tak tahu. Kita tunggu jer lah nanti. Yang penting saya dah ambil tindakan. Harap-harap masalah ni dapat diselesaikan secepat mungkin oleh pihak Google+.

Macam mana saya report? Saya buat macam nie.

1. Klik pada detail. Pilih Report/Block Catherina

cara-report-fake-account-dalam-google-plus-cheqeem-1

2. Saya pilih ‘This profile is impersonating someone’. Klik ‘Done’

cara-report-fake-account-dalam-google-plus-cheqeem-2

3. Isi segala maklumat yang diperlukan termasuk upload gambar ID. Saya pilih untuk upload gambar IC.

cara-report-fake-account-dalam-google-plus-cheqeem-3

4. Akhir sekali klik ‘Submit’.

cara-report-fake-account-dalam-google-plus-cheqeem-4

Ini lah dia profile Google+ yang menggunakan gambar saya. Nama bukan main lagi. Catherina Nor Misah kunun. Tapi guna gambar orang lain. Hahahaha… Tunggulah Google+ ambil tindakan.

cara-report-fake-account-dalam-google-plus-cheqeem-5

Bestnya Bila Ada Orang Sponsor Di Dewi Ayu Spa

Salam pembaca,

Bertuahnya badan bila ada orang sudi nak sponsor manjakan diri di pusat spa. Itulah untungnya dapat kawan yang awesome. Ekekeke..

Alkisahnya bulan 5 hari tu saya dan Athin berpeluang dapat memanjakan diri di spa. Masa Feesyam (sekarang suami Athin) mesej mintak saya temankan Athin pergi ke spa terkejut juga. Lebih terkejut bila dia bagi tau dia nak sponsor. Muahahaha…. Macam tak percaya lah pulak kan. Tapi dah dia kata betul-betul nak sponsor saya pun ON jer lah. Husband pun dah bagi green light.

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cover-blog-cheq-eem-1

Masa tu tinggal lagi seminggu lebih jer lagi Athin nak bergelar isteri. Bila berkunjung ke pusat spa dapat juga Athin merehat kan badan dan mengembalikan kesegaran badan. Barulah nampak seri pengantin pada hari perkahwinan nanti. Tapi disebabkan Athin tak biasa, Feesyam mintak saya temankan Athin. Macam lah saya ni biasakan. Hahaha.. Padahal baru sekali jer pergi tahun lepas. Lagipun sambil berspa dapatlah saya kongsikan sikit-sikit tips-tips bakal bergelar isteri dengan Athin. 😀

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-5

Feesyam bagi tau dia dah tempah sesi untuk kita orang pukul 3 petang di Dewi Ayu Spa, Sri Hartamas. Lepas ambil Athin dekat UM, terus kita orang menuju ke Sri Hartamas. Sampai sahaja di sana kami disambut mesra oleh penyambut tetamu. Pakej yang telah ditempah oleh Feesyam adalah rawatan selama 2jam 30minit. Ada pelbagai jenis rawatan yang disediakan dibawah pakej tersebut.

Akhirnya kita orang setuju untuk ambil pakej Silky Radiant Ritual. Untuk pakej ini kita orang dapat body scrub, body mask, sauna, urut tradisional, mandi susu dan minuman teh halia panas. Saya dan Athin sepakat untuk pilih aroma kopi untuk bodyscrub. Tapi untuk mandian Athin plih mandi susu, saya pula pilih mandi bunga.

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-1

Selepas itu kami terus dibawa ke bilik yang telah disediakan. Rawatan pertama ialah body scrub. Bila pekerja mula lulurkan badan kami dengan scrub semerbak bau kopi satu bilik. Lapar terus perut bila bau kopi. Hahaha.. Selepas habis proses scrub, body mask pula menggunakan yogurt. Lebih kurang 20 minit kami diminta bersihkan badan terlebih dahulu sebelum melakukan sauna.

Habis jer sauna kita orang diberikan urutan tradisional satu badan. Haaa… yang ni lah paling tip top, paling terbaik dan yang paling win. Dia punya urutan satu badan memang sedap sangat. Rasa hilang segala sengal-sengal satu badan terutama di bahagian kaki dan bahu. Dah lah masa tu baru jer 3 minggu saya turun dari Gunung Kinabalu. Memang kena pada masanya dapat urut satu badan. Ekekeke..

Dan rawatan yang terakhir ialah mandi bunga. Teruja bila lihat bathtub penuh dengan bunga ros dan daun pandan. Baru harum sangat-sangat. Memang best lah servis yang disediakan di Dewi Ayu Spa.

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-2

Habis jer semua sesi rawatan selama 2jam 30min memang terasa kesegaran satu badan kita orang. Ditambah pula dapat minum teh halia panas. Saya dan Athin Rasa nak macam nak datang selalu ke pusat spa. Itupun kalau ada orang sudi nak sponsor kita orang lagi lah. Hahaha..

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-3

Lepak pekenan teh halia panas dulu

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-4

pusat-rawatan-spa-dewi-ayu-spa-sri-hartamas-cheq-eem-6

Terbaik..!! Kami suka dengan layanan 5 bintang di sini.. 🙂

Kemudian kita orang terus ke Publika. Dah janji dengan Alice dengan Z untuk dinner bersama. Gurls day out katanya. Meraikan saat-saat Athin bergelar status bujang. Kita orang lepak makan dan minum di Coffee Stain.

Kalau ada sesiapa yang berminat untuk berkunjung ke Dewi Ayu Spa boleh hubungi mereka untuk tempahan.

Dewi Ayu Spa
Plaza Damas, No. 60, F-0-8,
Jalan Sri Hartamas, Wilayah Persekutuan
No Tel: 03-62035373
FB: Dewi Ayu Spa